zondag 25 december 2011

VACLAV HAVEL ( 1936 - 2011 ) : EEN DISSIDENT IN DE GESCHIEDENIS !



" In de loop der jaren is men mij meer en meer gaan beschouwen als een politicus, terwijl ik het toch nooit echt heb willen zijn. Ik heb me gemoeid met de filosofie - maar wie kan me nu, ernstig gesproken, beschouwen als een filosoof ? In het theater, mijn beroep, ben ik evenmin een echte specialist. Ik heb er bewust voor gekozen om een bewogen bestaan te leiden, maar terzelfdertijd streefde ik slechts naar kalmte. Hoe is het mogelijk dat ik vanuit deze kern van bizarre contradicties toch een heel leven heb kunnen leiden, dit zelfs, zo zegt men me toch, met enig succes ..... ? "
V.H.

Enkele gegevens uit zijn bestaan.

° 5 oktober 1936, afkomstig uit de hoge burgerij van Praha
Vaclav maakt zijn studies niet af en werkt een tijdje als machinist
Begin van de jaren zestig : artistiek directeur van het gezelschap NA ZABRADLI ( 'Op de barricade ')
In dit decennium , wegbereider van de zgn. ' Praagse lente ', eerste problemen met de overheid
1968 : neerslaan van de Praagse lente , opstand geleid door Alexander Dubcek, neergeslagen door de SU en
de troepen van het Warschawpact
jaren zeventig : oprichter van de ondergrondse muziekband ' Plastic People ' en geestelijke leider van de dissidentenbeweging ' Charta ' 77 '.
omwille van zijn dissidente activiteiten tegen de communistische overheden van zijn land wordt Vaclav veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf, waarvan hij effectief 5 jaar in de cel heeft gezeten
in de gevangenis werkt hij aan de teksten van zijn boek ' Brieven aan OLGA '. (zijn eerste vrouw)
in december 1988 wordt Vaclav opnieuw opgesloten , dit keer wegens 'oproepen tot destabilisering van de Republiek '. onder druk van de internationale publieke opinie komt hij vrij snel terug vrij
29 december 1989 - 20 juli 1992 : eerste vrij verkozen president van de toen nog verenigde landen Tsjechië en Slovakije. Quote uit die dagen : ' Ik verkies diegene te zijn die de koningen maakt , veel liever dan zélf koning te zijn...'
1993 : splitsing van het land in twee onafhankelijke staten (één van zijn grote politieke ontgoochelingen )
2 februari 1993 - 2 februari 2003 : eerste president van het nu onafhankelijke Tsjechië.
begin van een felle politieke strijd met Vaclav Klaus, huidige president van Tsjechië. Klaus wilde volgens Havel mensen herleiden 'tot simpele voortbrengers van winsten'.

als intellectueel wordt Havel meer en meer vergeleken met THOMAS MASARYK, socioloog en president van het land in de periode tussen W.O. I en W.O.II. beide filosofen-koningen kwamen op voor een humanisering van de maatschappij en een consolidering van een échte democratie, wars van totalitaire regimes ( communisme en fascisme )

de laatste twintig jaar van zijn leven hield Vaclav zich bezig met het geven van lezingen en het stimuleren van het culturele debat in Tsjechië en op andere plaatsen van onze wereld.


18 december : Overlijden van Vaclav Havel in Hradecek, binnenland van Bohemen.

Vaclav zag zichzelf vooral als een taalkundige, een woordkunstenaar, een dramaturg die in het verlengde van zijn grote voorbeelden FRANZ KAFKA, SAMUEL BECKETT en EUGENE IONESCO de mechanismen van ieder machtssysteem in vraag wilde stellen. Vrijwel ieder systeem is er volgens hem in min of meerdere mate op gericht de leugen en het valse compromis tot normaliteit uit te roepen. Een niet onbelangrijk detail : hij hield ervan dat zijn theaterproducties werden opgevoerd in achterzaaltjes van cafés en drankgelegenheden ! " Ik leefde niet om te schrijven, maar ik schreef omdat ik leefde ".

Als president bleef hij eenvoudig,hij  ging op vaste tijdstippen in volksrestaurants eten in de buurt van de BURCHT. Hij sprak over zijn   liefde voor de muziek van de Rolling Stones en Frank Zappa. Op de Burcht van Praha maakte hij stiekem een ritje in de Rolls Royce van de Britse koningin..

De filosoof JAN PATOCKA  ( 1902 - 1977 ) hielp Havel om het totalitaire in verschillende systemen ( communisme, fascisme, extreem nationalisme, technocratie, groei om de groei ) te onderkennen.

Volgend citaat vind ik representatief voor de uitzonderlijk veelzijdige mens die Vaclav Havel toch geweest is.

" Alles is begonnen met het verklaren van de geschiedenis vanuit één enkel aspect, met het verabsoluteren van dit aspect en ten slotte met het herleiden van de gehele geschiedenis tot dit ene aspect : de opwindende veelzijdigheid van de geschiedenis werd vervangen door een overzichtelijk spel van ' historische wetmatigheden', ' maatschappelijke groeperingen' en 'productieverhoudingen', begrippen die iedere ordelievende sciëntist als muziek in de oren klinken. Dit spel heeft echter precies dat aan de geschiedenis ontnomen wat het leven van de mens structureert, namelijk DE TIJD, en daarmee ook de geschiedenis zelf en dus de story. En de story nam toen ook zijn twee belangrijkste polen met zich mee naar het rijk der onbeduidenheid : DE UNICITEIT en de POLYINTERPRETABILITEIT. En aangezien het geheim van de story slechts het onder woorden gebrachte geheim van de mens is, begon de geschiedenis langzamerhand haar menselijke gestalte te verliezen. De uniciteit van de menselijke schepping diende alleen nog maar ter opluistering van de historische wetten en de spanning van het concrete gebeuren werd verwezen naar het rijk der toevalligheden en was als zodanig de aandacht van de wetenschap niet waardig. Geschiedschrijving veranderde in verveling. " 
V.H., 1989.

Praha, Carolusbrug, de laatste reis van Vaclav, dec.2011

Kort verslag van de religieuze plechtigheid.

Na Kerstmis wordt de urne met de assen van Havel bijgezet in het familiegraf - wijk Vinohrady - , plek waar ook zijn eerste vrouw OLGA begraven ligt.




zondag 18 december 2011

KERSTREFLECTIE 2011

Bericht uit de Metro van deze week !

De oorlog in Irak is na negen jaar officieel ten einde ! Deze oorlog die eigenlijk niemand wilde, behalve dan de machtige netwerken rond G.W. Bush Jr. en zijn Britse schoothond Tony Blair, laat een bijzonder wrang gevoel na ! Meer dan 100.000 doden langs de kant van Irak -exacte cijfers ontbreken hier, wat ook betekenisvol is -, 4500 slachtoffers langs de kant van de VSA.... Economische schade : 616 miljard Euro, te betalen door de Amerikaanse belastingbetaler... Gat in de begroting is natuurlijk ook geen cadeau geweest voor de administratie Obama.

Het niet te vatten leed : de verwijdering tussen beschavingen en culturen die in feite veel gemeen hebben met mekaar. De wortels van de grote monotheïstische godsdiensten liggen in het Midden-Oosten, het land van Tigris en Eufraat.

Een Vlaamse fotograaf Bruno Stevens maakte pakkende fotoreportages van deze oorlog. Ziehier enkele foto's.
Baghdad ten tijde van de oorlog.


The skyline van de stad tijdens de nachtelijke bombardementen.


April 2003 : de kleine Ahmed als slachtoffer van clusterbommen.
Baghdad Kerst 2011 : afscheidsritueel....



Moge het einde van de oorlog in Irak - Kerst 2011 - voor ons allen en voor onze gezinnen een kans bieden om eens dieper na te denken over onze kleine bijdrage tot een wereld met meer rechtvaardigheid, verdraagzaamheid, liefde en warmte. Niet alleen in de grote wereld, maar ook en vooral in onze dagdagelijkse netwerken (school, werk, gezin, vrienden /vriendinnen ...)

EEN ZALIGE KERST 2011 en EEN GELUKKIG 2012 TOEGEWENST !

Rik

zondag 27 november 2011

MEDIAKUNDE. 5-HUW-cultuur. MEDIA en MAATSCHAPPIJ,theorievorming rond representatie.

Leerplandoelstellingen :
- leerplan VSKO, HUW, 2009, C5102.
- Voetenbeleid Vlaamse overheid, context 5, stam 7.

MOTTO van dit thema.

" We leven in een wereldmaatschappij, zoveel is zeker sinds de komst van mondiale communicatienetwerken. Hoe is die ingericht ? Zeer ongelijk, inderdaad, maar maatgevend voor haar functionneren is het principe van de FUNCTIONELE DIFFERENTIATIE ( dat heb ik van de Duitse socioloog NIKLAS LUHMANN..(..).... Dat de wereldmaatschappij intern is gedifferentieerd, valt ook binnen Vlaanderen te observeren.
Wij participeren afwisselend aan verschillende werelden,uiteenlopende deel-of subsystemen van de samenleving. Er is bijvoorbeeld de wereld van de economie, de KUNST, het recht, de gezondheidszorg, DE MEDIA, de wetenschap, de politiek.... Het woord 'wereld' is niet te veel gezegd. Met ieder deelsysteem spoort immers een apart wereldbeeld, een specifieke manier van interpreteren en observeren. Economisch bekeken is bijvb. een kunstwerk een verhandelbaar goed met een bepaalde monetaire waarde. In de kunstwereld wordt het daarentegen ESTHETISCH gewaardeerd, terwijl een kunstwetenschapper het dan weer afstandelijk bestudeert. De verschillende subsystemen staan dus deels voor CULTURELE VERSCHILLEN. "

RUDI LAERMANS, Het cultureel regiem. Cultuur en beleid in Vlaanderen. Lannoo, Tielt, 2002.

VRAGEN.
1.1. Verklaar het concept : " a construct "
   2.  Kunst. Situeer het werk van de Spaanse kunstenaar PABLO PICASSO.
Overzichtswerk - verschillende perioden.
Zie onze doorgang door de school. Bespreek zijn meesterwerk GUERNICA.
 Kleine studie over één kunstwerk !

3.- KUNST. Situeer het werk van MARCEL DUCHAMP.

Het urinoir - volgens de Britse kritiek één der meest invloedrijke kunstwerken van de voorbije eeuw...

Marcel Duchamp, één van de grote provocateurs van de kunstwereld.

3.- THEORIEVORMING.
3.1. Situeer de mediatheorie van de Vlaamse denker GUST DE MEYER.Bespreek zijn boeken "De zin van de onzin " en " Big Brother . Een controversiële real live soap ".


Bekende studies ter verdediging van 'de populiare cultuur '.
Hasselt, Hollywoodmuseum - "met de billen bloot "

3.2. Situeer de media-en cultuurtheorie van LEO DE HAES. Bespreek zijn boeken " Een rechtse krant van de linkeroever " en vooral " Cultuur is oorlog . Over elite-en massacultuur. "



Belangrijke tekst om het hedendaagse mediagebeuren te vatten.

3.3. Bespreek het theoretisch werk van de vooraanstaande Vlaamse socioloog RUDI LAERMANS.
Bespreek twee van zijn studies : Het cultureel regiem en De lege plek.


Klassieke studie.


3.4. Situeer het werk van de cultuursocioloog PASCAL GIELEN. leg de link met onze school Bokrijk.
Bespreek zijn studie " Kunst in Netwerken ". Wat zegt PG over het werk van LUC TUYMANS ?

4. - Verklaar volgende concepten : 1.- cultuurindustrie
                                                     2.- hypothese van " de almachtige media "?
                                                     3.- two-step flow-hypothese
                                                     4.- agenda setting



5.- Hoe kan men op basis van de FUNCTIONELE DIFFERENTIATIEtheorie van Luhmann het hedendaags mediagebeuren correct en vrij volledig vatten ?
Der Spiegel vergeleek LUHMANN bij zijn overlijden ( in 1998 ) met de grote HEGEL.


Afsluiter : ondertussen in Zuid-Afrika.


woensdag 16 november 2011

ARISTOTELES - een geniale geest, blijvende inspiratiebron voor velen.


De exactheid van een wetenschap hangt af van haar materie...

Grasduinend in deze klassieke studie ontdekte ik een citaat dat ons kan helpen de beperktheden van sommige humane wetenschappen te kaderen en te relativeren.  De zaken die HUW bestuderen zijn dikwijls complex en   onoverzichtelijk, zodat we ons soms tevreden moeten stellen met hypothesen, voorlopige verklaringen, gissingen, partiële experimenten,ruwe data, etc... Niet zelden klinkt dan het verwijt van 'onwetenschappelijkheid', al dan niet vanuit de hoek van de 'exactere' wetenschappen.

Het citaat van ARISTOTELES dat me als bevrijdend en steunend toelacht, gaat als volgt : " Wanneer wij derhalve over dergelijke onderwerpen spreken en van dergelijke gegevens uitgaan, moeten wij tevreden zijn, als we de waarheid in ruwe en algemene trekken aantonen ; en wanneer we over zaken spreken, die over het algemeen zo zijn en we uit dezulke redeneren, moeten we tevreden zijn, als wij tot conclusies komen die van soortgelijk gehalte zijn. Op dezelfde wijze dient men dan ook onze verschillende uitspraken op te vatten. Want HET GETUIGT VAN EEN GOEDE VORMING, OP IEDER GEBIED ZOVEEL NAUWKEURIGHEID TE ZOEKEN ALS DE AARD VAN DE ZAAK TOELAAT....... "

Aristoteles leefde tussen ° 384 v.C. en stierf in + 322 voor onze tijdsrekening.Hij was een leerling van die andere Griekse grootheid - PLATO - en leermeester van Alexander De Grote. Zijn studie 'de Ethica Nicomachea' wordt binnen de wereld van de HUW gezien als één van de meest invloedrijke ooit. Ook voor hedendaagse mensen én ook jongeren kan Aristoteles gezien worden als een bondgenoot, o.m. in het zoeken naar 'het juiste midden', voorwaar niet eenvoudig in een wereld die op haar grondvesten lijkt te daveren, niet in de laatste plaats in het land van Aristoteles zélf, Griekenland.

zondag 6 november 2011

MEDIAKUNDE. 5-HUW CULTUUR, THEMA III. RECLAME EN HEDENDAAGSE MEDIAWERELD

Thema 3

Vooafgaande opmerking. cursustekst is voorlopig ! tekst gebaseerd op studentennota's. verbeteringen volgen nog; Rik. zondag 6 november 2011.

Leerplandoelstellingen.
1.- Voet@2010, context 6, socio-economische samenleving, stam 4.
2.- VSKO, 2009 - D/2009/7841/045/september 2009, C5106.

Wat is het verschil tussen deductie en inductie? Pas toe op reclame.
Deductie komt van de oude Grieken en de Romeinen. Het gaat over mensen die over vertrekken van een algemene theorie denk aan Plato. Hij probeert na te denken over blijvende ideeën. Bij reclame gaat het om verleiding en communicatie, men wil mensen aanzetten tot verkoop. Het is blijvend, hier komt nooit verandering is? Dus men vertrekt van een algemene theorie dan zakt men af naar de gewone realiteit.
Plato,deductie


Inductie is een andere manier van waarnemen. Denk aan de foto’s van Brazilië. Ze willen volk lokken naar musea, ze spelen in op prikkels. Ze werkt onze cultuur, via de media worden de bestookt met allerlei prikkels.Aristoteles is een Griekse denker, hij vertrekt van inductie -waarneming - en vervolgens opstijgen naar een globale theorie.
Aristoteles, inductie


In de gewone realiteit komen beide vormen van communicatie terug. Brazilië is ook inhoud. Brazilië heeft recht van spreken, ze zijn een brikland samen met Rusland, India en China. Op dit moment gaat het wel goed. Ze moeten wel opletten, er is nog veel armoede en geweld, dus zo perfect is het ook weer niet. Het is ook wel logisch dat ze uitpakken met carnaval, iedereen houdt van show? Het zijn altijd 4 dagen carnaval in Rio, het trekt mensen aan. Dus het komt wel fris over.
Wie is de denker van dit thema? Waarom is Jean-Luc Dehaene op vlak van reclame goed bezig?

JLD, staatsman, steeds goed voor een grap. omstreden,maar een vechter.

1. Hij was 8 jaar eerste minister. Hij heeft 2 goede dingen gedaan: bij het Sint-Michiels van 1993, vormden hij België om tot een federale staat, het land blijft behouden ze krijgen deelgebieden meer inspraak. Het is blijvende cultuur, sommige mensen vinden het niet goed zo pleiten voor een confederale staat. Dat is een bewijs dat het niet echt goed gaat.
Hij vindt ook begrotingscontrole belangrijk. Het gaat om Maastricht, 3 procent tekort is het maximum, geen chaos meer van 11 procent.
àOp politiek vlak heeft hij een goede visie.
2. Hij kent ook iets over het economische veld. Hij is nu bezig met Dexia, deze bank moet gered worden van een faillissement. Ook hier blijft Keyens, via staats tussenkomt wil hij samen met Frankrijk de bank redden. Het is wel slim,
de gewone mens moet beschermd worden. Opgelet ook hier is er ruzie, de liberalen spreken van een visuele cirkel. De staat heeft al schulden genoeg, nu wordt er opnieuw schulden uitgegeven.
3. Hij kent ook iets van het mediaveld. Tot de einde van de jaren 70 was reclame verboden op zenders, men sprak van manipulatie. Het is ergens wel logisch wat Jean-Luc zegt, een programma moet niet altijd onderbroken worden door reclame.
Nu is dit standpunt op mediavlak achterhaald. Er zijn honderden zender, ze hebben reclame inkomsten nodig om te overleven. De VRT geeft er wel een draai aan, ze mogen geen reclame uitzenden, ze geven er wel een draai aan, ze spreken van sponsoring. VTM, VT4, VijfTV.. mag dat wel, ze zijn puur commercieel. Dit proces dat noemt men kritische zin, achter ieder woordje zitten verschillende lagen, als we dat weten snappen is het kritische zin.
4. Jean-Luc kent ook iets van het academische veld. Voor de universiteit schreef hij een tekst over reclame, die gaan we nu analyseren. De tekst heeft ‘Reclame een machtig middel?’. Jean-Luc heeft gelijk, om iets te bereiken moet men reclame maken. Men moet zich bezig houden met marketing. Hij vindt reclame alleen interessant als het gaat over maatschappelijke dingen, puur commerciële reclame vindt hij niet echt interessant denk aan haarproducten.
Reclame, een machtig middel.

Toch zijn er verschillen, Duitsland is zakelijker, dat noemt men verschillen op basis van cultuur.
Welk onderscheidt maakt Jean-Luc op vlak van concepten over de reclamewereld? Wat is het verschil tussen reclamepubliciteit en propaganda?
1. Een concept is een woord dat abstract is, het is min of meer blijvend. Jean-Luc formuleert 3 woorden over de wereld van reclame.
Reclame is een communicatiemiddel gericht op verkoop van producten en diensten.
Reclame Delhaize: kwaliteit tegen de beste prijs: Delhaize heeft wel een punt, ze zijn iets duurder maar op vlak van voedselkwaliteit scoren ze beter als bv. Lidl. Het is wel niet alleen gebonden aan een keten, men kan bv naar een keten gaan wat goedkoper is, dat kan evengoed zijn. Groeten zijn overal hetzelfde. Bovendien zijn er ook A producten in de Lidl. Het heeft ook te maken met psychologie, het verlangen om betere producten te kopen.
2.Publiciteit is een communicatievorm die op de eerste plaats commercieel is. Men wil iets in de openbaarheid brengen, bv. Europalia en Brazilië.

Jean-Luc maakt onderscheid tussen extreme propaganda en normale, Hitler was extreem, hij wou van mensen aardappelen maken. Zijn propaganda chef was Gubbels. Hij werkte via de radio. Hitler kwam aan de macht in de jaren ’30. JL is wel realistisch, iedere normale mens doet aan propaganda. We willen iets beter overkomen dan we echt zijn. P.4 metro van 10 oktober -> denk aan de oranje pen van Ivo Belet, de CD&V stijgt van 17 naar 19% volgens de laatste pijling van De Standaard. Het is wel geen blijvende hoge cultuur, ze kunnen altijd terugvallen. De toestand van de NVA is wel blijvend ze staan op 35%.
Hitler en NSDAP, perverse vorm van propaganda !


Wat zegt Jean-Luc over reclame vroeger en nu?

Jean-Luc zegt ook iets over de Middeleeuwen, toen was reclame informeel. Een product uit India kwam aan op de markt in Brugge, mensen maakten er reclame voor, het was normaal.
Vervolgens maakte hij een grote sprong, pas vanaf WOII kwam de marketing op als apparte wetenschap.
Op zich is het positief: het bewijst dat mensen over koopkracht beschikten.
Negatief: hij geeft natuurlijk ook kretiek, wanneer we te veel naar reclamespotjes kijken worden we gemanipuleerd, we komen in een droomwereld terrecht.
De reclamewereld zal nooit veranderen, we moeten we zorgen voor kritische zin, dat laat ons niet manipuleren op vlak van aankoopgedrag.
Jean-Luc gebruikt het woordje global village, het betekend dat we in een ereld leven die 1 is op vlak van media en reclame. Van de globale merken kennen we wel kwaliteit de consument kan hier niet bedrogen worden.
Global village, reclamestrategieën veranderen...


Ten slotte: er is wel een nadeel, de wereld word teveel eenheidsworst, er is te weinig verschil tussen verschillende steden. JL geeft wel een interessante tip, wanneer we naar een plek gaan moeten we typische plekjes opzoeken. Plekken die eigen zijn aan de stad. Een stad is altijd anders, ook op vlak van etnische samenstelling.
Vb: denk aan Istanbul, ze behouden hun typische kenmerken. Het gaat over respect en dankbaarheid voor kleine verschillen tussen mensen en steden.
JL heeft wel een punt, bij megaproducties op vlak van films is het reclamebudget vaak hoger als het maken van de film zelf, denk aan Happy Potter.
Het is ook wel een serieus nadeel, aan dit proces krijgen alternatieve kleine films te weinig kansen.
Op dit moment maakt Brazilië propaganda voor zichzelf, het is eng, gelukkig bestaat de kleine film “De stad van god” het gaat over de rand van de samenleving en het geweld in de sloppenwijken.
Het geldt ook voor ons lichaam, beperkingen zijn er altijd, het word wel erger als men ouder word. Het is wel geen ramp, onze mind (geest) bestaat ook, via de geest kunnen we corrigeren op vlak van wijsheid.
Een ander voorbeeld is: tot inkeer komen als je een jaar moet overdoen.

Wat is volgens Jean-Luc het verschil tussen een MNO en een KMO? En op vlak van reclame?

KMO: kleine en middelgrote onderneming, kleine bedrijfjes met ongeveer 100 werknemers, ze hebben een klein budget voor reclame.
Positief: ze leven van flexibiliteit, ze kunnen sneller inspelen op kleine veranderingen.
Nadeel: dikwijls 1 serieus nadeel, dat ze teveel afhankelijk zijn van 1 product. Denk aan zonnepanelen, 2 jaar geleden was het goed maar nu word de markt moeilijker. Geen ramp er bestaat ook overheidssteun.
MNO: multi nationale onderneming, dikwijls sterker dan arme landen, ze doen aan prodctdiversificatie. CNN kan het waarmaken, het is niet alleen de zender, ook een keten van hotels, kranten, reisbureau’s, zenders en internet. Zo komt er een stevige basis, ook op vlak van economie en reclame.
In het algemeen dachten we dat de problemen opgelost waren in verband met Fortis, nu moeten we wel een beetje opletten want Dexia zit in de problemen. De staat heeft de bank wel opgekocht, op vlak van economie zitten we in de problemen, het is een visieuze cirkel. De staat heeft geen geld. Op politiek vlak gaat het wellicht iets beter. Waarschijnlijk komt er binnen 3 à 4 weken wel een regering.
Waarom heeft Jean-Luc felle kretiek op de petroleumsector? Waarom is de reclame is hier schijnheilig?

P.10 metro van 10 oktober -> Ensor is blijvende cultuur, hij zegt dat de mens dikwijlt een masker opzet. Hij hekelt schijnheiligheid. Volledige eerlijkheid is ook niet wenselijk, dan kan er misbruik gemaakt worden van je goedheid.
Ten tweede: de sector word gedomineerd, enkele grote bedrijven worden gedomineerd door grote bedrijven uit Amerika en Saoudi-Arabië. De productie is hetzelfde, men betaald echter meer voor de reclamecampagnes. In feite is reclame overbodig, wanneer een product goed is is er geen reclame nodig, de consument weet het zelf ook.


Toch heeft de media invloed, Morelle had kanker ze kwam al maanden in het Laatste Nieuws. Toen ze dood ging kwam ze in het nieuws. Wanneer het iemand bekend is die kanker heeft komt het in het nieuws, denk aan Morelle. Iedereen vond haar dood erg.
Erika Tijs had ook kanker, ze zit bij de CD&V. Hier was minder heisa rond. Het is wel niet logisch, de dood is voor iedereen even erg.
Toch is media aandacht op zich niet negatief, mensen kunnen nadenken over belangrijke feiten.

Waarom verschijnt de metro in ons land in 2 talen?

We zijn maar een klein landje, de reclamemarkt is ook klein, om campagnes een zekere zin te geven voert men ze via de 2 verschillende edities.
p.16 metro 13 oktober -> ook in de metro (franse editie) krijgt Brazilië aandacht. Brazilië is ook een land met veel geld, ze zitten in de groei van de bric-landen.
P.26 metro -> ook in de Nederlandse metro van vandaag krijgt Brazilië aandacht, via pluimen en kleuren geven de indianen iets weer van hun ziel.
Cultuur en identiteit is wel voor iedereen anders, het hangt af van plaatselijke gebruiken. Dus interessant, zo komt er een breder perspectief.

Waarom citeert Jean-Luc de duitse denker Herbert Marcuse? Bespreek zijn boek.


klassieke studie


- Bekende duitser. Zij studeerde sociologie en filosofie. Hij gaf les in Frankfurt en Californië.
- Algemene vorming: hij had schrik van Hitler, daarom immigreerde hij naar Amerika.
- Zijn bekendste boek heet “de eendimentionale mens”. Hij is niet tegen reclame op zich maar vind dat mensen er teveel van afhankelijk worden.
- zijn grondtheorie is dat de mensen te fel afhankelijk is van consumptiedrift. We kunnen kopen tegen dezelfde prijs of af en toe onze beurzen toe houden. Ps: deze theorie word wel belangrijker, het is voor veel mensen crisis.
Besluit: dit feit toont aan dat hij een brede visie heeft. Hij is meer dan een technocraat uit de bank en politieke wereld. Hij liet ook een bonus van 70 000 euro vallen. Hij weet dat de mensen dit niet meer nemen in crisistijden. Het is natuurlijk ook eigen belang en tactiek. Als je het geld laat vallen kom je goed over bij het volk en kan je stemmen halen.

Waarom is er een verschil tussen Europalia en de “Stad van God”?

Europalia geeft een perfect beeld van Brazilië. Het gaat over mooie kerken. De Stad van God gaat over de sloppenwijken en cultuur van geweld, het gaat om een andere realiteit. De film is realistisch, hetis opgenomen in een bestaande buitenwijk van Rio maar het is te extreem, denk aan seks en geweld.
Ten tweede: Sales komt binnenkort naar Brussel, hij is de regisseur van de film. Natuurlijk geeft hij toe dat Brazilië groeit op economisch vlak, toch blijft er een onderklasse bestaan. Hun identiteit wijkt af van de onze, ze vinden moorden normaal om aan geld te geraken, denk aan de aanval in het hotel.
Ten slotte: het is ook populistische cultuur, Walter Sales wil de wantoesanden uitvergroten, zo word de film meer bekeken maar zo geeft hij een slecht imago aan zijn land.
Besluit: het is niet erg dat er verschillende dingen worden gezegd over hetzelfde, via kritische zin kunnen we zien wat wel en niet waar is.

Wat zegt Jean-Luc over consumentenorganisaties? Bespreek de rol van testaankoop.

- Jean-Luc heeft wel gelijk, er is teveel keuze op vlak van producten dus zijn er consumentenorganisaties nodig.
- Hij begint natuurlijk over de verhouding tussen prijs en kwaliteit, denk aan de grote aankoop van zijn huis. Jean-Luc heeft wel gelijk, zijn huis is een lange termeinaankoop, 72% kan het waarmaken. Ligging, vochtigheidsgraad, .. zijn belangrijk. Het heeft ook te maken met psychologie, wanneer men in bezit is van een eigen huis voelt men zich bezig. Hij zegt ook iets over kleine aankopen, denk aan voedingsproducten, wanneer men teveel gif innemen worden we ongezond op lange termein.
p.13 metro van 14 oktober -> een abbonement op testaankoop is overdreven, het is wel aanwezig in iedere bibliotheek. We kunnen er 5 keer naartoe gaan bij een belangrijke aankoop. Medicijnen zijn wel belangrijk.

Waarom is deze tekst op vlak van media totaal achterhaalt? Wat blijkt op vlak van inhoud wel waar?

- Op vlak van theorie blijft JL wel gelijk hebben, reclame is altijd manipulatie, men stelt het product mooier voor dan het is. Toch heeft hij kretiek op zijn eigen theorie.
Op psycologosch vlak is reclame nodig het zorgt voor leven in de steden. Er zijn wel kleine verschillen op basis van het land waar men zit. Holland is iets soberder dan wij.
Het is ook nodig voor de economie op zich, denk aan de stimulie theorie van Skinner, als er reclame komt word er meer verkocht. Het gaat dus ook over de opbouw van welvaart.
- Hij is voor een verbod op reclame, dit is niet realistsch. Hier is het magische woord gemengde financiering, de staat geeft te weinig steun aan zenders (geld) maar via privékapitaal en spotjes kunnen de meeste wel overleven. Er zijn te veel potentiele zenders, dat is voor niemand goed, ook niet voor de zenders die van de staat afhangen.

Actua: bespreek op basis van het woordje ‘conflict’ het dumpgedrag van Di Rupo.

- Groen! mocht 500 dagen meepraten over communotaire zaken. Nu is er een akkoord, de groenen worden gedumpt. Zowel Groen als écolo. Nu beginnen ze nog enkele weken te zeveren over sociaal-economische dossiers. De Liberalen hebben wel een punt, 8 partijen is teveel, dat is een argument om er maar 6 te hebben. Een ander argument is ook mogenlijk: het klimaat is ontregeld, dat zou een argument zijn om de groenen er in te houden.
- Voorlopig ziet het ernaar uit dat de groenen eruit liggen, ook de NVA vind het niet goed. Bart heeft wel een punt, op 13 juni 2010 ging de NVA vooruit, net als Groen. Het is dus onlogisch dat zij eruit gegooid worden. De feiten van gedrag en cultuur. De oude Grieken spreken van “alles is in beweging” op basis van dezelfde feiten kan een andere interpretatie worden gegeven. Het is wel goed aan De Wever, door zijn intelligente aanpak van Vlaanderen zakt het Vlaams Belang van 20% naar 8,5%. Extreem rechtse identiteit word nu op basis van enkele feiten afgezwakt.

Waarom wil Jean-luc uitkomen? Bespreek zijn globale visie.

Hij is oud maar zijn theorie blijft overeind, hij wil de boel verzoenen, als het privékapitaal goed doet voor de mensen werkt hij niet tegen. Ontslagen moeten kunnen maar niet massaal, mensen kunnen buiten zetten als zij hun best niet doen maar massale ontslagen zijn verkeerd. Denk aan Luik, in de staalindustrie. Staken alleen heeft geen zin, zo schrikt men investeerders af. Op vlak van media en reclame kunnen we zijn standpunt samenvatten: totaal
afschaffen heeft geen zin, we moeten het wel beperken, zo blijft er leven in de brouwerij.
P.3 metro van 14 oktober “Delhaize” -> win-win situatie! Delhaize maakt winst maar via de voedselbank doen ze ook iets voor de armere klassen.
Schitterende studie,geslaagde synthese tussen socologie en marketing.


Wat zegt Bourdieu et la distenction over het onderscheid tussen academische en populaire cultuur? Hoe passen we het toe in deze documentaire?

Epicures is een oude Griek. Zijn boek heet “Brief aan Menoites”. Genot is niet slecht, als het op een redelijke manier word beleeft, dit geldt ook voor shoppen.
In de film zien we een jongeman (een kapper) die verslaafd is aan kopen, hij koopt dingen die geen nut hebben, denk aan te veel harloges.

Bespreek de 8 ronden van Alain De Boton, een Zwitserse filosoof die in Engeland zit.

In de film trekt Alain naar Athene, hij zoekt naar restanten van de oude Griekse cultuur. In de film zien we ook beelden van Turkije. Epicures stichtte ook een tuin voor filosofen, het eenvoudige leven is ook belangrijk om tot geluk te komen. Men kan er over alles nadenken, het gaat over diepere zin.

Difinieer het concept “waarden”. Welke 3 waarden zijn volgens Epicures belangrijk om gelukkig te worden?

BRIEF AAN MENOIKEUS


Een opvatting over het menselijke, een ideale toestand. Geluk is voor iedereen belangrijk omdat we weten dat we eindig zijn. Hij vind 3 waarden belangrijk die belangrijk zijn.
Ten eerste: vrijheid -> de meeste onder ons houden niet van het feit dat zij bekeken worden. Epicures overdrijft wel, er is controle nodig om ons gedrag op de juiste lijn te houden. Het heeft ook te maken met een goede basis.
Ten tweede: vriendschap -> vind hij ook belangrijk, een synoniem is soulmates. Het gaat om het kunnen toevertrouwen van gevoelens. Het gaat om een geestelijk principe of een principe van de ziel. Onze ziel word er gelukkig door.
Ten derde: reflexieve leven -> wanneer we nadenken zijn we niet leeg, we krijgen vat op de dingen, er komt orde in ons hoofd. Moeten niet nadenken over onozele dingen, wel over belangrijke dingen zoals bv. het redden van Dexia. Het heeft ook te maken met de media, als we de grote lijnen volgen word onze geest dagelijks gevoed.
We kunnen Chris Peeters wel aanpakken, er mag geen geld verspilt worden om banken te blijven redden. Het systeem mag niet imaginair worden.

Chokri is de bekendste en rijkste marokaan van de provincie Limburg. Hij is geen egoïst in verband met 18 augustus. Voor hetzelfde geld deed hij niks, nu komt er een compensatie door middel van korting op drank- en eetbons.

KLASTAAK , donderdag 20 oktober,5-huw-1 /2.
Bespreek op basis van PLATO en COMTE deze interessante tekst uit de Metro.


Kleine toepassing bij het afsluiten van THEMA III.

MEDIAKUNDE. 5-HUW. CULTUUR, THEMA IV = INFORMATIESNELWEG

Leerplandoelstellingen.
1.- Voet@2010, context 2, mentale gezondheid. stam 7.
2.-VSKO, 2009, D/2009/7841/045, september 2009. C5104 - 5105.

Motto

" GOD CREATED BELGIUM FOR SOCIOLINGUISTICS AND FOR CUISINE ".

Vragen.
1.- Verklaren de concepten informatiesnelweg - dubbele laag - en format.
2. Belicht de achtergronden van de denker van dit thema, MARCEL JANSSENS. Bespreek vijf van zijn boeken.





3.- 1. Bespreek zijn grondtheorie op het vlak van het hedendaagse medialandschap. 2.- wat is het verschil tussen een overheids-en een commerciële zender op dit vlak ? klopt deze theorie van M.J. nog anno 2011 ? 3.- hoe ervaart u het hedendaagse medialandschap ? ( audiovisuele cultuur )
4.- 1. waarom gebruikt M.J. in zijn teksten de ontwikkelingspsychologie ? verklaar het concept : leef-en leesfasen van het kind / de jeugd/ 4.2. bespreek de studie van het Davidsfonds, LEESKRACHT !





4.2. BIS. bespreek de theorie van de bekende auteur AIDAN CHAMBERS i.v.m. activiteiten die tot lezen kunnen aanzetten.

4.3. bespreek een boek dat voor uw ontwikkeling een bijzondere betekenis heeft.
4.4. zie STAMP MEDIA. leg uit = + en - van de Vlaamse jeugdauteur DIRK BRACKE.
5. Grote voorbeelden van M.J. 5.1. Leg uit : George STEINER. Bespreek zijn studies " verval van het woord " en " het oog van de meester. "

George STEINER


5.2. Leg uit : SALMAN RUSHDIE. Waarom vermeldt M.J. zijn grote roman " de duivelsversen " ?

Rushie, geniaal schrijver, maar fel omstreden !


Hier liggen zijn roots Indië - Pakistan .

5.3. Leg uit : FJODOR M. DOSTOJEVSKI. waarom vindt M.J. hem van fundamenteel belang om de hedendaagse cultuur te begrijpen ?

Dostojevski, één van de allergrootsten.

6







6.1. Waarom geeft M.J. kritiek op het fenomeen van de boekbeurs -ieder jaar in NOVEMBER, A'pen ?
leg uit :grote mediatisering van de boekenwereld.


6.2. Geef uitleg = Vlaamse topauteur STEFAN BRIJS, leg de link met onze school. bespreek zijn twee hoofdwerken : De engelenmaker en "Post voor Mevrouw Bromley ".


Nieuwste roman over W.O. I, oktober 2011


Roman van de doorbraak.


7.1. wat bedoelt M.J. met het concept "meerwaardekijker " ? geef een vb.
2. MACRONIVEAU. waarom is in het België deze theorie waar te maken ivm THE USA ?
3. verklaar zijn quotes : " beter in een hoekje met een boekje" en " God created Belgium for sociolinguistics and cuisine ".
8. maak een kritische evaluatie van dit klema - mediakunde najaar 2011 -/