woensdag 16 november 2011

ARISTOTELES - een geniale geest, blijvende inspiratiebron voor velen.


De exactheid van een wetenschap hangt af van haar materie...

Grasduinend in deze klassieke studie ontdekte ik een citaat dat ons kan helpen de beperktheden van sommige humane wetenschappen te kaderen en te relativeren.  De zaken die HUW bestuderen zijn dikwijls complex en   onoverzichtelijk, zodat we ons soms tevreden moeten stellen met hypothesen, voorlopige verklaringen, gissingen, partiële experimenten,ruwe data, etc... Niet zelden klinkt dan het verwijt van 'onwetenschappelijkheid', al dan niet vanuit de hoek van de 'exactere' wetenschappen.

Het citaat van ARISTOTELES dat me als bevrijdend en steunend toelacht, gaat als volgt : " Wanneer wij derhalve over dergelijke onderwerpen spreken en van dergelijke gegevens uitgaan, moeten wij tevreden zijn, als we de waarheid in ruwe en algemene trekken aantonen ; en wanneer we over zaken spreken, die over het algemeen zo zijn en we uit dezulke redeneren, moeten we tevreden zijn, als wij tot conclusies komen die van soortgelijk gehalte zijn. Op dezelfde wijze dient men dan ook onze verschillende uitspraken op te vatten. Want HET GETUIGT VAN EEN GOEDE VORMING, OP IEDER GEBIED ZOVEEL NAUWKEURIGHEID TE ZOEKEN ALS DE AARD VAN DE ZAAK TOELAAT....... "

Aristoteles leefde tussen ° 384 v.C. en stierf in + 322 voor onze tijdsrekening.Hij was een leerling van die andere Griekse grootheid - PLATO - en leermeester van Alexander De Grote. Zijn studie 'de Ethica Nicomachea' wordt binnen de wereld van de HUW gezien als één van de meest invloedrijke ooit. Ook voor hedendaagse mensen én ook jongeren kan Aristoteles gezien worden als een bondgenoot, o.m. in het zoeken naar 'het juiste midden', voorwaar niet eenvoudig in een wereld die op haar grondvesten lijkt te daveren, niet in de laatste plaats in het land van Aristoteles zélf, Griekenland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten