woensdag 5 januari 2011

DIVERSITEIT EN CONFLICT : DE EUROPESE RUIMTE. 6-HUW

 Robert Schumann

Jean Monnet

Paul-Henri Spaak

Konrad Adenauer

Herman Van Rompuy

José Manuel Barroso


Peter Sloterdijk










Citaat.


   " De tijd van kleine politiek is voorbij,
     reeds de volgende eeuw zal de strijd
     brengen om de heerschappij OVER DE AARDE -
     de dwang tot GROTE POLITIEK. "

   FRIEDRICH NIETZSCHE, Voorbij goed en kwaad.(1885 - Nederlandse vertaling Synopsis, Arbeiderspers, Amsterdam, 1979, nr. 208 )


Over de moeilijkheden om tot de effectieve uitbouw van een supranationale gemeenschap schreef hij het volgende : " Wat is banaliteit eigenlijk ? - Woorden zijn klanktekens voor begrippen; begrippen zijn echter min of meer gedefinieerde hiëroglyfen voor dikwijls terugkerende en samengaande gevoelens, voor gevoelsgroepen. Om elkaar te begrijpen is het nog niet voldoende dat je dezelfde woorden gebruikt; je moet ze ook voor dezelfde klassen van innerlijke gebeurtenissen gebruiken, je moet je ervaringen tenslotte gemeen hebben. Daarom begrijpen de mensen uit één volk elkaar beter dan zij tot verschillende volken behoren, zelfs wanneer dezen zich van dezelfde taal bedienen..... " ( Idem, nr.268 )





Deze lessen worden opgedragen aan JEF ULBURGHS, Limburgs priester en basismilitant ( 1922 - 2010 ) Jef zetelde een tijdje in het Europees parlement en leerde me vanuit een humane visie - gelovig en sociaal - aandacht te hebben voor de planetaire gevolgen van het beleid. Hij is me in 1989 komen bezoeken in Rio de Janeiro - Brazilië. O.m. via zijn contacten ben ik in 1993 kunnen starten als lkr. Huw in Bokrijk - Genk.

Jef, bedankt voor alles wat je voor ons hebt kunnen betekenen. ' panta rhei ' - alles is in beweging.

Jef Ulburghs (1922-2010)


Vragen

1.1. Waarom vraagt de Vlaamse overheid terecht aandacht voor de Europese dimensie van het beleid ? Zie VOETEN, plus geef een recent vb. uit de actualiteit.
   2. Zie tweede citaat F.N. Leg de link met het jaarthema "diversiteit en conflict ". Bespreek de theorie en geef twee vb. uit het recente verleden - politiek en economische veld.

2.1. Bespreek in het kort de historische antecendenten van de vorming van de Europese politieke en economische ruimte.
   2. Leg uit : grote rol van de gouden driehoek : Robert Schumann, Jean Monnet en Konrad Adenauer ( Frankrijk vs Duitsland )
   3. Zie lessen GEW, september 2010. Bespreek de rol van de Belg Paul-Henri Spaak binnen het spanningsveld van het na-oorlogse Europa.

3. Toetreding tot de E.U. Welke zijn de 27 lidstaten van de EU ? Bespreek de verschillende toetredingsmomenten. Leg telkens de socio-politieke logica uit van dit toetredingsmoment.
    (Zie ook lessen GEW, sept. geo-politieke verhoudingen in een geglobaliseerde wereld)

4. Leg uit waarom de Turkse aanvraag om toe te treden tot de EU niet echt eenvoudig ligt.

5.1. Leg uit : Herman Van Rompuy - Verdrag van Lissabon.
   2. Bespreek de achtergronden van Luuk Van Middelaar, academisch en politiek. 
   3. Bespreek zijn essentiële theorie van de DRIE SFEREN : buitenste, binnenste en DE TUSSENSFEER..... Leg ook de link met het eerste en het tweede citaat van F.N.


6.1. Zie copie structuur Europa. Bespreek in grote lijnen het dagelijks beleid van de EU.
   2. Leg uit : contradictie Straatsburg - Brussel
   3. Waarom geven cultuurfilosofen zoals bijvb. PETER SLOTERDIJK felle kritiek op de Europese machine ? wat is hier terecht ? welke punten van kritiek zijn zwak ?
     ( Boek Europa, mocht het ooit wakker worden. Uitgeverij de Arbeiderspers, Amsterdam - Antwerpen,1995 )

7.1. Bespreek de manier van aanpakken van de EU in het mooie overzichtswerk " ZO WERKT EUROPA NA LISSABON ". (redactie = Dirk Sterckx )
   2. Waarom vinden zowel HVR als Karel De Gucht dit een belangwekkende studie ?
   3. Verklaar : Europa en de politieke ruimte
   4. Idem : Europa en de juridische ruimte - leg uit EVRM
   5. Europa op cultureel vlak
   6. Idem : Europa en de economische ruimte.

8. UW MENING.
   1. bespreek enkele voor-en nadelen van de EU
   2. Eindevaluatie. Waarom beschouwen de meeste STRATEGISCHE DENKERS Europa als een bijzonder geslaagd model van integratie ?




Codes Leerplan VSKO: ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten