woensdag 17 november 2010

DIVERSITEIT EN CONFLICT, 6-HUW. -- JEAN ZIEGLER, een dissidente stem ..... uit Zwitserland

Jean Ziegler





Roland Barthes




Vragen.

1.1. Leg uit : Vlaams onderwijsbeleid , leg uit voet@2010 Bespreek de rol van de VUB-socioloog  Marc Elchardus binnen het Vlaamse onderwijslandschap. zie ook website www.leefsleutels.be


   2. Leg uit : Context 6, " de socio-economische samenleving ", stam 3 en 8.

           De leerlingen ( 3 ) zetten zich in voor de verbetering van het welzijn en de welvaart in de wereld " en vooral ! ( 8 ) " geven kenmerken, mogelijke oorzaken en gevolgen van armoede aan ". www.ond.vlaanderen.be/publicaties.

  3. Wie is de huidige Vlaamse minister van Onderwijs ? Geef zijn naam en geef aan waarom zijn beleid in onderwijsmiddens niet onomstreden is ? drie argumenten - najaar 2010.


2. 1. Belicht de achtergronden van J.Z.,een dissident socioloog uit Zwitserland.
    2. Met welk boekje werd hij in de jaren zeventig wereldberoemd ?
    3. Belicht de achergronden van de vooraanstaande denker Roland Barthes ?
    4. Bespreek volgende quote van R.B. " Het is onmogelijk een regel op te stellen omtrent het verband tussen het studium en het punctum (als dit er is ). Het gaat om een gezamelijke aanwezigheid, meer kan men niet zeggen.... " 1980, Parijs, p. 50.
    5. bespreek de link tussen dit citaat over fotografie en het theoretisch oeuvre van Jean Ziegler.


3.Bespreek zijn studies

    1. Zwitserland wast witter. ( zijn meest bekende werk )
    2. De heren van de misdaad
    3. Zijn voorlopig laatste boek  " De haat tegen het Westen "
    4. Welke analyse maakte de bekende Vlaamse denker Rik Coolsaet van dit boek tijdens een
        debat van MO/DE BUREN, september 2010 ?
    5. leg uit : secularisering Derde Wereldbeweging Vlaanderen. Bespreek hier het positieve initiatief van RIK DE NOLF, grote chef van de mediagroep ROULARTA.

4. Bespreek het volgend citaat van Ziegler.

" De vele verschillende culturele groeperingen vormen de grote rijkdom van demcratische samenlevingen. De identiteitsterreur vind ik iets gruwelijks. Omdat de mens weigert een een eenvoudig informaiedeeltje te zijn dat zomaar ergens is heengestuurd, komt hij in opstand.Met de brokstukken aan geschiedenis, oud geloof en huidige verlangens die hem resteren, bouwt hij een identiteit op waarin hij zich kan verschuilen, waarmee hij zich kan beschermen tegen de totale destructie. Deze identiteit is vanzelfsprekend groepsgebonden, soms gebaseerd op etniciteit, soms religieus, maar bijna altijd verbonden met racisme. Zij is precies het tegenovergestelde van een natie, een democratische samenleving, van een levend sociaal wezen dat is ontstaan uit de samenvoeging van verschillende groepen en verschillende culturele erfenissen waar men vrij voor kan kiezen. Dankzij het ontstaan van de planetaire, geünificeerde markt en de neo-liberale ideologie die deze globalisering rechtvaardigt, is de dood van de samenleving niet ver weg meer. "  De Heren van de Misdaad.  1998.

Welk zijn de sterke elementen van zijn discours ? Waarom is zijn analyse ook vrij eng en ideologisch gekleurd ? Leg de link met de quote van de Vlaamse overheid , " mogelijke oorzaken " van armoede en geweld.

5.1. leg uit : paradigmashift sinds 1989 - 1991.
   2. Beleid federale overheid in België op dit vlak, in relatie tot de EU
   3. Beleid Vlaamse overheid, bespreek het belang van het culturele element " taal ".

6.1. Verklaar de volgende zinnen uit zijn laatste boek .

      " Ik vroeg de hoge commissaris : 'Waarom weigeren zoveel verstandige, intelligente vertegenwoordigers van de landen van het Zuiden samen te werken met de Westerse landen inzake de rechten van de mens ? '

Antonio Gutierrez, voormalig minister van Portugal en voormalig voorzitter van de Socialistische Internationale, belijdend katholiek, is een hartelijke, scherpzinnige man met een onafhankelijke geest. Hij staarde naar het Palais des Nations en zei toen : 'Dat is de rekening voor Irak en Palestina.'

  2. Geef enkele andere oorzaken van armoede en onderontwikkeling.

  3. verklaar volgende zin : " in eigen land is Ziegler een dissident, binnen de microkosmos van de VN in New York wordt hij wél fel gewaardeerd ". Bespreek zijn VN-rapport.

7. ACTUA , Metro

   Bespreek op basis van dit thema een tweetal belangrijke landen uit de Derde Wereld. verklaar eerst dit concept.(zie ook vraag 5.1)

8. 1. Mogelijke oplossingen van het maatschappelijk middenveld in Vlaanderen ?
    2. Onze eigen kleine bijdrage ?
    3. Link met jaarthema 6-huw " diversiteit en conflict ".






Codes Leerplan VSKO: ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten