woensdag 4 januari 2012

MAURICE MAETERLINCK - L'OISEAU BLEU. (de blauwe vogel ).

Ons land - België - heeft in haar rijke geschiedenis tien Nobelprijswinnaars voortgebracht. Slechts één landgenoot is erin geslaagd de Nobelprijs voor literatuur binnen te halen, en dat is de Gentenaar Maurice Maeterlick. ( 1911 )

Maeterlinck schreef alleen in het Frans, maar zag zichzelf vooral als een Vlaming én een Gentenaar. Hij leefde tussen 1862 en 1949. N.a.v. van de herdenking van de toekenning van de Nobelprijs - 2011 -  organiseert de stad Gent een reeks passende tentoonstellingen en activiteiten.

Tot voor kort was Maeterlick voor niet meer dan een naam, die me wel bekend was, maar waar verder geen diepere betekenis aan verbonden was. Door de verfilming van de jonge cineast Gust Van den Berghe " Blue Bird " is de inhoudelijke belangstelling voor Maeterlick in mijn geest fel toegenomen.

De oorspronkelijke tekst van Maeterlinck is een filosofisch sprookje, waarbij een fee twee kinderen begeleidt doorheen een betoverde droom. Op hun zoektocht naar het geluk moeten de kinderen de ongrijpbare l'oiseau bleu' - de blauwe vogel- zien te bemachtigen. Met deze oorspronkelijke theatertekst verzekerde Maeterlinck zich in het hart van vele kinderen én volwassenen een definitieve plaats, niet op de laatste plaats in GB en de USA.


L'oiseau bleu, of de menselijke zoektocht naar het geluk.


Van den Berghe maakte zich een tweetal jaren geleden ook al verdienstelijk met de verfilming van een vergeten theatertekst van de Lierenaar ( !! ) Felix Timmermans ' En waar de ster bleef stilstaan '. De tekst van Maeterlinck wordt nu geprojecteerd in de leefwereld van twee kinderen van TOGO - West -Afrika -, kinderen die op de drempel staan van hun volwassenheid, én op hun beurt op zoek gaan naar het geluk.


Literatuur als blijvende inspiratiebron !

In de Gentse Sint-Pietersabdij loopt nog tot eind april 2012 een mooie tentoonstelling over de Blauwe Vogel. 

Aanbevolen !

Hiermee stopt al het moois niet. In het Museum voor Schone Kunsten - uiteraard in Gent - loopt ook nog een expositie over de vriendschap en kruisbestuiving tussen Maeterlinck en de beeldhouwer George Minne ( 1866 - 1941 ). Beide kunstenaars worden gerekend tot de strekking van 'het symbolisme', een kunststroming die streeft naar verinnerlijking van de geest en het zoeken naar diepere betekenissen. Een zoektocht die ook veel hedendaagse mensen sterk aanspreekt.

Maeterlinck koesterde een felle bewondering voor de beeldhouwwerken van Minne, omdat hij op een eenvoudige en directe manier vorm kon geven aan diverse vormen van menselijk leed.

Academische studie .


Symbolisme als levensgevoel.

Andere kunstenaars worden ook getoond, zoals tijdgenoten als Fernand Khnopff, Gustave Van De Woestijne, e.a. Ook de link met het toen opkomende socialisme wordt gelegd.
F.K.- 'een verlaten stad'


G. V/D W, ' Christus in de woestijn '.



Dagje GENT - HC......? ! ?




Geen opmerkingen:

Een reactie posten