zaterdag 7 januari 2012

PSYCHO-ANALYSE OVER IDENTITEIT ( GEW - 5-HUW )

Leerplandoelstellingen :

Voetenbeleid Vlaamse Overheid, Brussel. Context 2, Mentale gezondheid, nr; 3
VVSK - d / 2009 / 7841 / 045, G5301 - G 5305.

De psycho-analyse als " open systeem ".

" Doch, men kan inbrengen dat de psychoanalyse niet een wetenschappelijke theorie is als een andere. Dit wil zeggen : zij is niet alleen maar wetenschappelijke theorie; zij is uitgegroeid tot een soort LEVENSBESCHOUWING en EEN FILOSOFIE VAN DE MENS. Dit is inderdaad ook zo. En daardoor juist zijn zelfs de positieve en de gefundeerde gegevens over het menselijk zieleleven, die door FREUD en zijn leerlingen aan het licht worden gebracht, tot nog toe zeer sterk doordrongen gebleven van de theoretische en filosofische interpretaties, waarin de psychoanalytische levensbeschouwing ze heeft gezien. Elk feit immers wordt waargenomen of komt voor ons tot stand IN HET PERSPECTIEF VAN EEN IDEE. "

1.1. Leg uit : wie is Jef NUTTIN, Senior ? bespreek zijn plaats binnen de Vlaamse psychologie.
2.Bespreek deze quote uit zijn grensverleggende studie " Psychoanalyse en persoonlijkheid ".


Eén van de eerste studies gepubliceerd door een Vlaams psycholoog.

2.- Bespreek VIJF relevante elementen uit het leven van Sigmund Freud ( 1856-1939)


Freud als kind.

3.- Bespreek de ontvangst van Freud binnen de wereld van " populaire cultuur ".



Theorie van Freud, popularisering via een strip.


Verenging van het concept " HET ES "

4. Bespreek zijn theorie rond ID aan de hand van volgende boeken 
4.1. Het levensmysterie en de psycho-analyse.^



4.2. Het ik en de psychologie der massa. Bespreek hier ook de opvattingen van Freud i.v.m. de studie van Gustave LE BON ' la psychologie des foules '.



4.3. Geef commentaar : Psychopathologie van het dagelijks leven. Verklaar volgende quote : 'de symbolische betekenis van de lapsus ( TAAL ) '

Krachtige studie, PA als hermeneutische wetenschap.
( let ook op het concept duiding ...)

5.PA als open systeem
5.1. Hoe integreert de Oostenrijker VIKTOR FRANKL ( neuroloog en psychiater ) de theorie van SF in zijn eigen denksysteem.


5.2. Zelfde vraag , socioloog en psycho-analyticus ERICH FROMM. Bespreek zijn omvattende studie " the sane society ". actueler dan ooit, economische crisis en 'de zgn. oplossingen '



5.3. la douce France - land waar SF ongetwijfeld het meest invloed heeft uitgeoefend.
Integratie van maatschappijtheorie en PA. bespreek de problemen om tot een positieve ID te komen binnen een verziekt wereldsysteem.


Onvolprezen meesterwerkje !

6. Welke benadering rond PA vindt u het beste en waarom ? argumenteer op basis van de theorie van de lessen én op basis van uw eigen leven ! ( Lebenswelt )

7. Twijfels rond de PA - paradigmastrijd, al vele decennia lang. waarom wordt binnen de academische niche van het vrijzinnige humanisme ( om. U Gent, kring rond E.V. en zijn volgelingen ) fel gefulmineerd tegen de psycho-analyse in het algemeen en tegen Sigmund Freud in het bijzonder ?


Mens als 'wandelend brein ', geen echte plaats voor geloof en PA ?

8. CASE-STUDY. hoe gaan psychiaters en psychologen met het probleem " schizofrenie " ? probeer deze complexe mentale stoornis te duiden en leg uit waarom therapie hier niet eenvoudig is. leg de link met dit thema.


Deze lessen worden opgedragen als dankbare herinnering aan de lessen van Prof. Eugeen De Jonghe ( 1922 - 1996 ). In Leuven nodigde hij zijn studenten uit om -  ondanks evidente tekortkomingen - het blijvend belang van de PA te leren zien. R.I.P.



1 opmerking: